יין לבן

יבש, חצי יבש, מתוק או מבעבע – כמעט כל אירוע יכול להיות משודרג בבקבוק יין לבן. מה מאפיין את היין הלבן, כיצד הוא מיוצר ומה הופך אותו ללהיט ישראלי בשנים האחרונות? השענו אחורה ומזגו כוסית, הנה ההסבר המלא

 

מורשת ארוכה של טעמים עשירים וצלולים

 

חשבתם פעם כמה זמן היין הלבן מלווה אותנו? אם נתעמק בהיסטוריה שלו נגלה שהוא בא לעולם כבר לפני יותר מ-2,500 שנים. איכשהו, השנים לא ניכרות עליו, להיפך –  מעמדו רק הולך ועולה. זנים מובילים של יין לבן כמו שרדונה, סוביניון בלאן, ריזלינג, פינו גרי, גוורצטרמינר ואחרים, מיוצרים ברחבי העולם וזוכים לפופולריות רבה. אוהבי יין מושבעים נשבים בטעמים הצלולים, הקלילים, העשירים והפריכים.

 

גם בשוק היין הישראלי הדינמי מורגשת פריחתם של היינות הלבנים, כחלק מתרבות היין שהולכת וכובשת אותנו. אם פעם רכשנו יין רק לקידוש ולהבדלה, היום אנחנו כבר לוגמים יינות להנאתנו. אם פעם כשחשקה נפשנו ביין לבן, יכולנו להזמין במסעדה רק שרדונה, כיום פורחים בשטח זנים ארומטיים כמו סוביניון בלאן, גוורץ, סמיון וקולומבר, והיד (עם כוס היין) עוד נטויה.

 

ישראלים ויין לבן – סיפור אהבה משכר

 

אולי זה אופייה הקיצי של ארצנו ואולי זה התמהיל הקולינרי המקומי, שמייצרים את המשיכה העזה של ישראלים רבים ליין הלבן. כך או אחרת, העובדה היא שמאז 2010 הביקוש והצריכה של יינות לבנים בישראל רק עולה. מרתק לראות איך לאט לאט היין תופס לו משבצת נאה  בתרבות הפנאי שלנו. עולם היין הישראלי מגלה יצירתיות וחדשנות, והטכנולוגיות המתקדמות מאפשרות ליקבים לייצר יינות לבנים נגישים במחירים שווים לכל נפש.

 

איזה יין לבן אנחנו הכי אוהבים?  בשורה הראשונה ניצבים השרדונה, הגוורצטרמינר והסוביניון בלאן. יקב טפרברג מספק מענה הולם לאהבה הישראלית לזנים אלה, ומשלב אותם בסדרות היין המובילות שלו.

 

הקסם הקליל ביין לבן

 

חביות יין טפרברג

 

קל לחבר את היין הלבן לתרבות הפנאי והבילוי שלנו. הוא קליל, משתלב נהדר במגוון ארוחות, ושובה את העין במנעד הצבעים הצלול שלו מזהוב ועד ורדרד. אם המארח שלנו יגיש אותו בטמפרטורה של 8-6 מעלות – נקלוט מיד שהאיש מבין ביין. ואין, אין כמו כוס יין לבן שמצונן היטב כדי לרענן את הגוף והנשמה ביום קיצי וחמים לצד מנה קלילה של סלט טרי, דגים, טרטר או סביצ'ה המוגשים בבית קפה שמשקיף לים.

 

יין לבן – המסע מן הכרם אל הכוס

 

אך טבעי הוא הדבר שרוב היינות הלבנים מיוצרים מ…ענבים לבנים. נכון, למעשה הם ירוקים או צהובים אבל עדיין נקראים ענבים לבנים. יחד עם זאת, אפשר לייצר יין לבן גם מענבים שחורים על ידי הפרדת הזגים (קליפות הענבים) לפני התסיסה.

 

כל יינן שתדברו איתו ודאי יספר לכם, שייצור יין לבן כרוך במלאכה מורכבת, תהליך הייצור של היין הלבן כולל שלב של הצללת התירוש (מיץ הענבים) לפני תסיסתו. לאחר שמועכים וסוחטים את הענבים, ומרחיקים מהם את החרצנים והזגים, מגיע שלב ההצללה, שבסיומו כל המוצקים הנוספים שוקעים אל התחתית, ורק הנוזל הצלול העליון מועבר לתסיסה.

 

גמר לתסוס? היין הלבן עובר לשלב הייצוב השומר על צלילותו לאורך זמן, ובהמשך לשלב היישון, עד לתחנה הסופית – הביקבוק. רוב היינות הלבנים אינם עוברים יישון בחביות עץ. ככלל, יין לבן מתיישן פחות טוב מיין אדום. בהתאם לכך, לרוב מומלץ לשתות יין לבן מבציר צעיר יחסית.

 

יבש? חצי יבש? ובכן, הכל תלוי בסוכר

 

יין לבן יבש הוא בעל רמת מתיקות נמוכה לעומת יין לבן חצי יבש. כבר בשלבים הראשונים בתהליך ייצור היין הלבן נקבע גורלו – אם נכון לו עתיד יבש או חצי יבש. לאחר סחיטת הענבים, מוסיפים להם שמרים ייעודיים ליין. כאשר מעוניינים ביין יבש מאפשרים לשמרים הללו "לאכול" את כל הסוכר. לעומת זאת, כשמעוניינים לייצר יין חצי יבש, עוצרים את תהליך התסיסה כדי להשאיר שאריות סוכר ענבים.

 

"ארומטי" "לא ארומטי"

 

ישנם סוגים שונים של יין לבן, אך נהוג לחלק אותם ל-2 קבוצות עיקריות:

 

  • זנים ארומטיים – זנים שמאופיינים בתרכובות ארומטיות פירותיות בטעמים של אפרסק, לימון, פסיפלורה או אשכולית. מי בקבוצה? גוורצטרמינר, מוסקט, וריזלינג.
  • זנים לא ארומטיים – זוהי קבוצת יינות לבנים ניטרליים יותר, שהארומות שלהם מופקות בתהליך התסיסה. כך למשל, עץ האלון מוסיף ליין עומק וגוף והופך אותו למורכב יותר. בקבוצת יינות זו נמצאים הויוניה, השרדונה והסוביניון בלאן.

 

עושים סדר: הזנים המובילים בעולם היין הלבן

 

שרדונה –  הזן הפופולרי ביותר של הענב הלבן, הידוע בהיותו מגוון מאוד בטעמיו ובסגנונות שלו, זאת בהתאם למקום גידולו ולאופן ייצורו. מקורו של השרדונה בבורגונדי שבצרפת אך עם הזמן הוא התפשט אל העולם כולו. השרדונה הוא זן מוביל בייצור שמפניה. יינות השרדונה אשר התבגרו בחביות, מאופיינים בטעם וניל וטעם קלוי ארומות פירותיות, טרופיות, והם אידיאליים לליווי ארוחת דגים מעושנים או עוף צלוי. ביקב טפרברג שמור לשרדונה מקום של כבוד בסדרות ה-Essence וה-Impression.

 

סוביניון בלאן – יין יבש, חד ונקי מאוד, המאופיין בחומציות מאוזנת וניחוחות פירותיים. שני סגנונותיו הברורים נחלקים בין הסוביניון בלאן הטרי, העשבוני והריחני שמקורו בעמק הלואר, לבין סגנון הבורדו העשיר והמותאם ללוות אוכל. ענבי הסוביניון בלאן משולבים בסדרת Inspire של יקב טפרברג, המכילה יינות בלנד מובחרים.

 

גוורצטרמינר – יין מתובל וריחני, שניתן לייצר כיבש או חצי יבש, אהוד מאוד בישראל ומתאים גם ל"מתחילים". מקורו של הגוורץ (כך קוראים לו בלי לשבור את השיניים) בגרמניה ובחבל אלזס. זהו ענב ריחני המזכיר ריח עלי ורד וטעם של פרי הליצ'י, ואשר מפיקים ממנו יין לבן מלא ואקזוטי. הגרסה המתוקה יותר של הגוורץ הינה מבציר מאוחר. את הגוורץ היבש מתאים ללגום עם ארוחות אסיאתיות ומאכלים מתובלים, ואילו הגרסה המתוקה היא מלווה מושלמת לגבינות גורמה ולעוגות פרי. סדרת Impression של יקב טפרברג מציעה גוורצטרמינר לבן חצי יבש במרקם רך ובשילוב טעמים מעודנים ומרעננים של מתיקות וחמיצות.

 

פינו גרי – זהו אחד מזני היין העתיקים ביותר. יין בהיר, פריך ופירותי שמקורו מבורגון שבצרפת, ואשר התברג בתעשיית היין האיטלקית בשם פינו גריג’יו. סדרת Essence של יינות טפרברג מציעה פינו גרי לבן יבש מבציר 2017, בעל גוון אפרפר התואם את שמו, גוף בינוני וחמיצות רעננה.

 

שאנין בלאן  זהו הענב הנפוץ ביותר בדרום אפריקה, וכן באוסטרליה, ניו זילנד וקליפורניה.  יש לו ריח פרחים, טעם אגס-תפוח, והוא בעל חומציות. מפיקים ממנו גם יין לבן מתוק ומבעבע וגם יינות יבשים איכותיים.

 

ריזלינג – זן הריזלינג שמקורו בגרמניה ובחבל אלזס, הוא רב גוני וריחני במיוחד. מפיקים ממנו מגוון יינות לבנים מיבשים ועד למתוקים. הסגנונות החדשים של הריזלינג מגיעים מוושינגטון, ניו זילנד, דרום אוסטרליה ומישראל כמובן. ריזלינג גרמני הוא אפריטיף אידיאלי ואילו הריזלינגים הצעירים יותר מתאימים לשתייה לצד אוכל אסיאתי.  הריזלינג הנפלא מסדרת Impression  של טפרברג הוא יין קינוח לבן מתוק מבציר מאוחר, בטעם אפרסקי-אגסי ממכר.

 

מוסקט – יין לבן טעים ויבש עם גוף קל, שמפתיע בחדותו ובחריפותו. יש לו מספר גרסאות  וסגנונות מהמלא והיבש עד המתוק והמחוזק, ומפיקים ממנו גם יין לבן מבעבע. מוסקטו לבן, הנציג המבעבע מסדרת Moscato של טפרברג הוא יין בגוון צהבהב-ירקרק, חינני וארומטי במיוחד.

 

שוק היין הישראלי עוד לא אמר את המילה האחרונה שלו גם כשמדובר ביינות לבנים. נכון, אנחנו עדיין לא מעצמת יין, אבל הכיוון מבשר טובות. יש כבר סטודנטים  לתואר ראשון ושני בגידול גפנים וייננות, יש ייננים נמרצים ויצירתיים וגם אנשים מהשורה כבר לוגמים יין כחלק משגרת הבילוי שלהם.

 

יקב טפרברג משלב בסדרות היין שלו את היינות הלבנים, האדומים והוורודים המובילים. לכל סדרה יש מכנה משותף ומאפיינים שמחברים בין יינותיה, וכל יין הוא פרק יחיד ומיוחד בתוך הסדרה אליה הוא משתייך.

 

כל שנותר הוא לבחור איזה יין תלגמו בארוחה הבאה או באתנחתא שתיקחו לכמה רגעי הנאה.