מדריך לסוגי יינות
האם מצאתם את עצמכם מול מדף יין בחנות או מול תפריט יין במסעדה ולא ידעתם איך להתחיל?
במדריך זה ננסה לעשות סדר בין סוגי סגנונות היין השונים.
סוגי יינות
יש שתי דרכים מרכזיות להבדיל בין היינות השונים:
לפי זן (למשל סוביניון בלאן או גוורצטרמינר) או לפי האזור ממנו הגיע היין (למשל פרובנס או טוסקנה).
יין הוא תחביב הדורש ידע בסיסי כלשהו על מנת להעמיק ולהבין מה אנחנו אוהבים ולמה ומה משפיע
על איכות וסגנון היין.
דרך טובה להתחיל היא להבחין בין זני הענבים העיקריים וסגנונות או סוגי היין שניתן להפיק מהם.
חשוב יותר מכל לדעת כי אין נכון ולא נכון ומדובר פה בטעם אישי והתנסות. ככל שנטעם יותר, נדע קצת יותר ובכך נגדיל את החוויה שלנו לאורך הזמן.
יינות לבנים
יינות לבנים קלים
יינות אלו הם ביטוי של חווית שתייה המדמה קלילות של יום קיץ ומשקה מרענן קר. יינות יבשים, פריכים, מרעננים עם חומציות טובה וקלילות רבה. יינות אלו בדרך כלל כדאי לצרוך צעירים (כלומר עד שנתיים משנת הבציר) והם בדגש על טעמי פרי, חומצה טובה וחווית שתייה מרעננת.
סוגי היינות האלו אפשר להפיק מזני ענבים כמו סוביניון בלאן, ריזלינג, גוורצטרמינר, פינו גרי, שרדונה
ללא התיישנות בחביות עץ ועוד.
יינות לבנים כבדים
יינות לבדים כבדים הם אלו המרגישים בחיך כמו יין אדום – בעלי נוכחות, משקל ועושר טעמים רב.
יינות אלו עוברים לרוב התיישנות יחסית ממושכת בחביות עץ אלון על מנת להשיג מורכבות גדולה יותר של ניחוחות. כמו כן בתהליכי ייצור היין ניתן דגש על השגת טעמים יותר עוצמתיים למשל בעזרת תסיסה מלולקטית (סוג של תסיסה שנייה שמשנה את אופי החומצה של את היין ומעניקה מרקם וטעמים יותר קרמיים או קטיפתיים). והשרייה על השמרים לאחר התסיסה.
הזנים הקלאסיים מהם ניתן להפיק סוגי יינות לבנים עשירים הם שרדונה, ויונייה, מרסאן ועוד.
יינות רוזה
רוזה הוא סוג של נקודת אמצע בין יין לבן לאדום, למרות שהוא מתנהג יותר כיין לבן. סוגי יינות אלו מופקים לרב מזני ענבים אדומים אשר עברו השרייה קצרצרה על הקליפה (ומשם הצבע הוורוד) ולאחר מכן המשיכו תהליך ייצור של יין לבן. ניתן להשיג יינות רוזה ברמות יובש שונות, בדרך כלל מחצי יבש ועד יבש. זן הענבים המרכזי להפקת רוזה הוא גראנש אבל יש גם קלאדוק, ברברה ועוד.
יינות אדומים
יינות אדומים מגיעים בגוונים שונים וברמות "כבדות" שונות. כל זה מושפע מאזור הגידול, זן או זני הענבים ממנו הפיקו את היין והדרך בה הפיקו את היין. סוגי היינות האדומים נעים מקלילים ונעימים ועד מלאים, עשירי טעם ונוכחות.
יינות אדומים קלים
סוגי יינות המיועדים לכל מי שלא אוהבים יינות אדומים כבדים ואוהבי יין לבן בדרך כלל.
בדרך כלל בעל משקל קליל, צבע אדום בהיר, חומצה גבוהה ואלכוהול יחסית לא גבוה. יינות אלו לרב לא יעברו התיישנות בחביות עץ וירגישו רעננים ונעימים לשתייה.
זני ענבים המתאימים להפקת יינות אדומים קלים הם גרנאש, ברברה, פינו נואר ועוד.
יינות אדומים בעלי גוף בינוני
יינות "אוכל" קלאסיים, המעניקים חווית שתייה נעימה אבל נוכחת שמלווה אוכל נהדר ולא "מכסה" על המנות. יינות אלו מופקים לרב מזני ענבים כמו סנג'ובזה, מרלו, קברנה פרנק, גראנש או שילוב של גראנש עם סירה (יינות הידועים בכינוי GSM).
יינות אדומים כבדים
יינות בדרך כלל בעלי אחוז אלכוהול יחסית גבוה, טעם וצבע עשירים. סוגי יינות אלו לרב עוברים יישון ממושך בחביות עץ אלון, עובדה התורמת למורכבות ולמשקל של היין בחיך.
יינות אלו ניתן להפיק מזני ענבים כמו: קברנה סוביניון, מרלו, סירה/שיראז, מלבק, קברנה פרנק. היינות יכולים להיות זניים (מופקים בעיקר מזן ענבים אחד) או רב זניים – ממסך של כמה זני ענבים יחדיו בו השלם גדול על חלקיו וכל זן תורם את שלו ליין השלם.