סומלייה
סומלייה הוא התפקיד של מנהל\ת תחום היין במסעדה. הסומלייה מוביל/ה את שירות היין במסעדה ואלו מהווים מרכיב חשוב בחוויה האירוח. מעבר לעבודה בזמן הסרוויס עצמו, נדרש ידע ומיומנות בבניית תפריט יין,
שילובי אוכל ויין ולרב טיפול בכל נושא המשקאות כמו בירה, קוקטיילים ושאר הכוהליים.
זהו תפקיד עבורו נדרשת הכשרה מקצועית שניתן להשיג במספר מסלולים בארץ ובחו"ל. על הסומלייה לשלוט בידע רחב בעולם היין הכולל בין השאר: היכרות עם שיטות הגידול והייצור של יין, הכרה עמוקה של אזורי יין בעולם, סגנונות היין, שירות יין ועוד.
כמו כן יש להיות מיומנים בטעימות יין וברוב מסלולי הלימודים נדרש שלב של הערכת יינות ומיומנות בטעימה עיוורת.
מעבר לבחירת היין, לסומלייה תפקיד חשוב בחוויה הכוללת שבארוחה. האינטראקציה עם האורחים, ניהול קצב שירות היין במהלך הארוחה, בחירות יין מותאמות לכל אורח\ת ולכל מצב ובעיקר ויצירת חוויות חדשות. זהו תפקיד הדורש מעבר לידע אינטליגנציה ריגשית ויכולת ניהול.
תפקיד הסומלייה כולל גם עבודה ניהולית מאחורי הקלעים: קניינות, ניהול מלאי, תמחור ועבודה צמודה אל מול המטבח על מנת לייצר התאמה והרמוניה עם תפריט האוכל שיעמדו בהלימה לסגנון ואופי המסעדה.
איפה לומדים להיות סומלייה?
התואר סומלייה ניתן בעיקר בבתי ספר שונים בעולם, עם דגש על אירופה וארה"ב אבל לא רק. בנוסף ישנם בתי ספר המעניקים תואר כמו ה WSET שיש לו שלוחה בארץ, של תואר כללי והבנה בעולם היין והכוהליים שיכולים להוות בסיס טוב לעבודה.
ההכשרה של סומלייה יכולה להוביל לעבודה במסעדות אבל לא רק. ישנם יקבים וחברות בתחום היין עם תפקידים הקשורים בין השאר לתחומי שיווק, מכירות וניהול הדורשים ידע בתחום היין.